Biomimicry

Wist je dat …
> de ijsbeer ideeën geeft om warm te blijven?
> de bosgrond liet zien hoe we minder afval kunnen creëren?
> de natuur cement maakt en daarbij geen CO2 produceert, zoals de cementindustrie, maar juist CO2 opneemt?
> er dankzij de Morpho vlinder beeldschermen zijn ontwikkeld die veel minder energie verbruiken?

Weet je wat nu het mooie is? Wij mensen kunnen daarvan leren en profiteren! We hoeven het wiel niet zelf uit te vinden. Hoe? Zet je groene bril maar op ! En zie de natuur voor wat ze is; bron van kennis, genialiteit en wonderen.

Biomimicry is een inspirerende manier, methode, om in de natuur creatieve oplossingen te vinden voor vrijwel elke uitdaging waar we voor staan. En niet zo maar oplossingen, maar duurzame oplossingen. Je zou kunnen zeggen dat hierbij de natuurlijke techniek vertaald wordt naar menselijke techniek.

Bij biomimicry en het verwante bionica werken mensen vanuit verschillende vakgebieden samen om vormen, processen en systemen te vertalen naar oplossingen. Met andere woorden: ze vertalen natuurlijke techniek naar menselijke techniek.

Zo kunnen we dankzij nijlpaarden zonnebrand smeren dat vrij is van gif. Walvissen en ijsvogels laten zien hoe we sneller, schoner en stiller vooruitkomen. En, o ja, sterke bouwwerken maken met zo min mogelijk materiaal en energie? Geen punt, dankzij de manier waarop bijen hun honingraat maken.

Dat we in de natuur ontzettend veel inspirerende oplossingen vinden is ook niet zo gek. Per slot van rekening brengt de aarde al 3,8 miljard jaar leven voort. Al die dieren en planten hebben door trial & error geleerd wat werkt en wat niet. Ze passen zich continu aan de veranderende levensomstandigheden aan. Oplossingen die voor dat moment werken blijven bestaan. Wat niet meer werkt, verdwijnt.

En wij? Wij staan er bij en … leren ervan. Dankjewel natuur!

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer het boek uitkomt? Geef dan je mailadres door via info@kijkendooreengroenebril.nl en ik laat het je weten wanneer het zo ver is.