Boek – De bionische vogel

De bril waardoor je kijkt bepaalt de oplossingen die je ziet

Als mensen weten en kunnen we steeds meer, en bedenken we allerlei dingen om het leven leuker en comfortabeler te maken. We vliegen met z’n honderden tegelijk in een mechanische vogel naar de andere kant van de wereld, eten gefrituurd ijs en krijgen het zelfs voor elkaar om hele huizen te printen. Onze vooruitgang beïnvloedt echter het leven op deze mooie planeet, en helaas maken we haar niet altijd gezonder en mooier. Kan dit niet anders? Jazeker wel!

In het boek De bionische vogel duiken we in het vogelrijk, waar onze gevleugelde vrienden draaien op duurzame energie en groene chemie. Ze gebruiken alleen materialen die in overvloed aanwezig zijn en zijn zuinig met wat ze hebben. En nu komt het: wij kunnen ons voordeel doen met die slimmigheden van kluut, kuifeend en koereiger. Want in de oplossingen van de natuur schuilen óók oplossingen voor mensenvragen.

Het vogelrijk kent talloze wonderlijkheden die ons kunnen inspireren. Dit boek staat er vol mee, van bijzondere bouwwerken en slimme samenwerkingen tot fantastische verpakkingen en ingenieuze isolatie. Daarnaast vind je er uitvindingen die mede hierdoor zijn ontstaan.

Tevens moedigt dit boek je aan om zelf na te denken over nieuwe toepassingen, om het bekende los te laten en buiten de kaders te denken. Kijk eens vanuit een ander perspectief naar de wereld. Zo kun je het vlies op je zachtgekookte eitje bijvoorbeeld zien als een irritant velletje dat je er maar lastig af kunt pulken – maar ook als een wonderlijke pleister die de genezing versnelt. Als je deze perspectief-truc eenmaal doorhebt, zie je dat we leven in een wereld vol oplossingen.

De bionische vogel is uitgevlogen!

De bionische vogel is geschreven door Annemarit van Broekhoven, geïllustreerd en vormgegeven door Margot Westermann en uitgegeven door KNNV Uitgeverij. Je kunt hem kopen of bestellen bij je lokale boekwinkel. Lukt dat niet, dan is hij altijd nog te bestellen via de webshop van KNNV Uitgeverij en overige reguliere boekverkoopkanalen.

Luisteren, lezen en verwonderen – in de media

Wil je er meer over weten? Keuze genoeg:

  • Luister naar deze podcast van Vogelbescherming Nederland, waarin ik bij Arjan Berben en Gert Otten te gast ben om een tipje van de sluier op te lichten, of naar de aflevering van Vroege Vogels van 21 mei jl.
  • Lees het artikel dat op 21 mei jl in de Trouw stond.
  • Surf naar de site van KNNV Uitgeverij waar je meer over het boek kunt lezen en een sneak preview kunt bekijken. 
  • Bekijk de eerste recensies hier, hier en hier.
  • Volg @wereldvoloplossingen of @annemaritvanbroekhoven op INSTA
  • Bestel onderstaande inspiratieposter van de bionische vogel met de 18 vogelvondsten waar we in het boek op inzoemen. Leuk voor op je kamer, of als inspiratiebron voor school: over welke vogelvondst doe jij je spreekbeurt? Je kunt de poster bestellen door een mail te sturen naar info@wereldvoloplossingen.nl Beschikbaar in A1, A2 en A3 formaat.