Boek

Ken je dat? Je hebt een probleem of uitdaging en je hebt geen idee hoe je het op moet lossen. Of je vraagt je af, waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Kan het niet anders of beter? Natuurlijk kan dat! Voor elke uitdaging is een oplossing.

In ‘Kijken door een groene bril’ lees je over Jip die zich afvraagt hoe hij die laatste klodders tandpasta uit de tube krijgt. En over Merel die een Appje wil sturen, maar merkt dat de batterij van haar mobiel wéér leeg is. Ze vragen zich af waarom dingen zijn zoals ze zijn. Kan dat niet anders, slimmer of beter? Een tube waar wel alles uit komt, of een mobiel die minder energie verbruikt bijvoorbeeld.

Het mooie is dat de inspiratie voor zulke oplossingen overal om ons heen te vinden is. Om die te vinden wordt de groene bril opgezet. We bekijken door deze bril hoe planten of dieren diezelfde uitdaging oplossen. En hoe dit is vertaald, of vertaald kan worden, naar een oplossing voor de vraag van Jip en Merel.

Jip is twaalf jaar. Hij is leergierig en denkt vaak na over het hoe? en waarom? van dingen. Waarom doet bloedprikken pijn? En hoe komt het dat twee auto’s op een rustige zondagochtend op elkaar botsen terwijl 100.000 krekels probleemloos in zwermen rondtrekken? School vindt hij prima om naar toe te gaan, al vind hij het er soms ook wel saai. Hij staat niet graag in de spotlight, tenzij hij iets mag vertellen over een onderwerp waar hij zich voor interesseert. Dan is er geen houden meer aan…. Deze kennis heeft Jip van YouTube filmpjes, boeken, tijdschriften zoals ‘Zo zit dat!’ en tv documentaires zoals van Freek Vonk. Hij houdt ervan om buiten te zijn, om zijn eigen hut te bouwen of hout voor een kampvuur bij elkaar te sprokkelen. Later wil hij Onderzoeker en Duikinstructeur worden op het Great Barrier Reef.

Merel is het oudere nichtje van Jip waar hij het goed mee kan vinden. Ze is veertien, sportief, creatief en weet goed wat ze wil. En ook wat ze niet wil, zoals naar school gaan. Jaartallen leren, rijtjes woorden stampen…. liever werkt ze aan een project over een onderwerp waar ze wel in geïnteresseerd is. Dan heeft ze opeen wel ‘zitvlees’, zoals haar moeder dat noemt en duikt ze er vol in. Net als Jip is Merel avontuurlijk ingesteld en probeert ze graag nieuwe dingen uit. Maar waar Jip de dingen eerst onderzoekt, is Merel impulsiever en gaat ze vooral op haar gevoel af. Wat ze later worden wil? Geen idee, daar houdt ze zich niet mee bezig. Later is later, ze leeft in het nu.

Het boek is opgedeeld in pakweg dertien hoofdstukken, variërend van De natuur als dokter en Sneller, schoner en stiller vooruit tot (Meer) energie oogsten uit zon, wind en jezelf.

Dit boek is voor jou als je :
–       gefascineerd bent door leuke weetjes;
–       nadenkt over het hoe? en waarom? van dingen;
–       je graag laat verwonderen, leergierig bent en/of creatief;
–       je wel eens afvraag of het niet anders, slimmer, makkelijker of beter kan;
–       op zoek bent naar een inspiratiebron voor het vinden van oplossingen die werken.

Wil je weten wanneer het boek uitkomt? Geef dan je mailadres door via info@kijkendooreengroenebril.nl en ik laat het je weten wanneer het zover is.