Annemarit

Verbonden zijn met de natuur
Geboren op de eerste dag van 1977 groeide ik op in Zeeland. Van jongs af aan heb ik me verbonden gevoeld met de natuur. En nog steeds geniet ik ervan om buiten te zijn, met mijn hoofd in de wind en blote voeten op de aarde. Dit betekende overigens niet dat ik tijdens biologielessen op school met mijn neus vooraan zat. Namen van planten en dieren gingen het ene oor in en het andere oor uit. Het was meer een gevoel van deel uit te maken van een groter geheel.

Nuttige, medische producten
Met een voorliefde voor technische vakken en creativiteit in de breedste zin van het woord ging ik na de middelbare school Industrieel Ontwerpen studeren aan de TU Delft. Mijn hart ging uit naar het ontwerpen van nuttige, medische producten. Ik voelde me als een vis in het water.

En toch miste er iets. Mijn verbondenheid met de natuur uitte zich in een gevoel te willen zorgen voor mijn omgeving, maar het ontwerpen van nuttige producten was niet voldoende. Ik wilde graag dat ze een zo’n klein mogelijke footprint zouden hebben, zo min mogelijk schade aan zouden brengen aan de natuur. Maar ja, hoe doe je dat dan?

Biomimicry
Jaren nadat ik was afgestudeerd en op andere vlakken nuttige leerervaring had opgedaan, was ik wederom op de TU. Deze keer om deel te nemen aan een MasterClass over duurzaamheid. Daar ontdekte ik het vakgebied biomimicry. Yes! Ik zat te stuiteren op mijn stoel en voelde precies datgene te hebben gevonden waar ik altijd al naar op zoek was geweest; een onuitputtelijke bron voor het vinden van creatieve en duurzame oplossingen.

De natuur biedt oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan. Wanneer mensen uit verschillende achtergronden samenwerken kunnen we deze oplossingen gebruiken als fantastische inspiratiebron. Dankzij de huidige technische mogelijkheden kunnen deze in veel gevallen ook vertaald worden naar (duurzame) oplossingen voor onze vraagstukken, wat de spreekwoordelijke kers op de taart zet.

Ik realiseerde me dat mijn verwondering voor een groot deel voortkwam uit het feit dat ik me niet bewust was dat de natuur deze schatten aan kennis in zich had. Om de jeugd, onze toekomst, te helpen een duurzame toekomst te creëren, wil ik deze kennis graag aan hen overdragen. Dit sluit volledig aan bij mijn passie om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving. En om meer bewustwording te creëren wat betreft de eindeloze mogelijkheden op dit vlak.

Wereldreis
In 2015 maakten we met ons gezin gedurende acht maanden een wereldreis. We kwamen terecht in prachtige natuurgebieden en zagen dieren en planten die we nog nooit eerder hadden gezien. Een diversiteit aan natuurschoon, de verschillende culturen en de waardevolle contacten die we legden versterkte mijn gevoel dat alles met alles verbonden is.

Tegelijkertijd zagen we op veel plekken het effect dat wij mensen op de natuur hebben. Het zwerfvuil kwamen we niet alleen in steden tegen en in de buurt van de bewoonde wereld, maar ook daarbuiten. Zelfs op een strandje van een onbewoond eiland dat vol lag met flessen, verpakkingen, noem maar op. Op marktjes zagen we speelgoed en spullen die je voor een habbekrats kunt kopen, maar die na twee keer gebruiken weggegooid zullen worden omdat ze dan kapot zijn. 

Verwonderen, leren, groeien en genieten
Door deze ervaring groeide mijn drijfveer om concreet aan de slag te gaan met mijn passie. Sindsdien ben ik full time met biomimicry bezig en onderneem ik diverse activiteiten om deze kennis over te brengen. Het is super om te zien hoe enthousiast mensen reageren wanneer ze bewust worden van de ingenieusiteit van de natuur. Je ziet de verbondenheid met en het respect voor de natuur voor je ogen toenemen. Fantastisch, want dat waar we van houden zijn we zuinig op.

Verwondering, bewustwording en inspiratie zijn sleutelwoorden voor wat ik wil overbrengen: een positief geluid in tijden waarin de ‘kakofonie van problemen’ soms de overhand lijkt te hebben. Ja, er zijn uitdagingen, maar er zijn nog véél meer oplossingen.

Warme groet,

Annemarit van Broekhoven