Merel is een van de personages in het boek-in-wording ‘Kijken door een groene bril, naar een wereld vol oplossingen’.

Ze is 14 jaar, sportief en ondernemend, maar houdt niet zo van school. Ze vindt het wel leuk om nieuwe dingen te leren, maar niet die dingen waar ze het nut niet van inziet. Zoals jaartallen bij geschiedenis, namen van planten of het berekenen van hoeken bij wiskunde.. Ze vindt het dan ook best moeilijk om zich in te zetten voor deze vakken en goed voor de repetities te leren. Op school onderscheidt ze zich dan ook niet vanwege hoge cijfers. Merel’s sterke punt is dat ze naar haar intuïtie luistert en haar eigen pad weet te vinden. Ze is authentiek en zit over het algemeen lekker in haar vel. Ze weet haar mondje te roeren, kan behoorlijk eigenwijs zijn, soms wat onbesuisd, wat haar niet altijd in dank wordt afgenomen.

Als ze iets leuk vindt, wil ze er alles over weten en zet ze haar tanden erin. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Hoe werkt iets en hoe komt dat? Hoewel ze geen grote lezer is, ze houdt het meestal bij Donald Duck en Suske en Wiskes, heeft ze geboeid het boek ‘Het raadsel van alles wat leeft’ van JP Schutten gelezen dat ze van haar opa had gekregen. Ze heeft een goede band met hem. Hij heeft niet de behoefte om haar steeds bij te sturen, bij hem kan ze zichzelf zijn. Hij is jong van geest en fysiek ook nog gezond. Na het overlijden van oma is hij op zoek naar een kleinere woning. Hij houdt van reizen en werkt graag in de tuin, waar hij ook een paar bijenkasten heeft en een vlinderstruik plant omat oma daar zo van hield.

Na een uitzending van het Jeugdjournaal over de voedselbank te hebben gezien, opperde Merel het idee bij haar vrienden om daar geld voor in te zamelen. Ze schreven er een stukje over in het schoolblad, gingen de deuren langs en haalden zo een hele berg PET flessen op. Toen ze het geld dat ze hiermee ophaalden, overhandigden aan de voedselbank hebben ze gevraagd of ze er gelijk een rondleiding konden krijgen. Bere-interessant allemaal! Wat ze later worden wil? Geen idee, daar houdt ze zich nu niet mee bezig. Ze leeft in het nu.

Merel sport graag en zit op volleybal en tennis. Ze woont in een grote stad, ongeveer een half uur van Jip af, en geniet van die keren dat ze de natuur ingaan. Ze is avontuurlijk en durft best iets te proberen wat ze nog nooit eerder heeft gedaan. Ze heeft een paar jaar bij de scouting gezeten en droomt ervan om met een rugzak rond te trekken. Samen met een vriend, vriendin of met Jip waarmee ze het goed kan vinden. Met de trein Europa door. Ze is sportief en kan wel tegen een stootje.

Merel heeft geen broers/ zussen, maar wel neefjes en nichtjes, waaronder Jip, haar neefje van 12. Haar vader is een broer van Jip’s moeder. Hij heeft sinds een paar jaar een koffie- en theewinkel en is hier altijd te vinden. Zijn kleine winkel zit altijd vol met een gemêleerde groep mensen, die daar komen voor zijn cappuccino die bekend staat als de lekkerste van de stad. Hij is altijd op zoek naar nieuwe recepten voor het gebak dat hij zelf maakt. Hiervoor werkte hij bij een groot bedrijf dat koffie en thee verwerkt en verhandelt en heeft daar veel kennis opgedaan. Hij miste hier echter het contact met de eindgebruiker en besloot toen voor zichzelf te beginnen. In de weinige vrije tijd die hij zichzelf geeft, wandelt hij graag in het bos of over het strand.

De moeder van Merel werkt full time bij een uitgeverij. Ze houdt veel ballen in de lucht, soms iets teveel.. Ze is in van alles en nog wat geïnteresseerd en heeft een grote vriendenkring. Hardlopen doet ze graag evenals creatief bezig zijn, maar daar neemt ze niet altijd de tijd voor. Sinds een jaar begint ze haar dag in alle vroegte met mediteren en yoga om wat meer rust in het hoofd te krijgen.

In de zomervakantie gaat Merel met haar ouders meestal twee weken naar Italië of Frankrijk; zon, zee en een stapel boeken voor haar moeder. Voor Merel en haar vader gaat de Lonely Planet mee, zodat ze er samen op uit kunnen trekken en iets actiefs kunnen doen wanneer ze het luieren beu zijn.