Yes, het uitgeefvoorstel voor mijn boek Kijken door een groene bril is de deur uit. Op weg naar een klein aantal uitgevers. En eerlijk is eerlijk, ik ben zo trots als een pauw! Wel spannend, thumbs up voor spoedige en enthousiaste reacties.

Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met het vakgebied biomimicry. Ik zat te stuiteren op mijn stoel en voelde precies datgene te hebben gevonden waar ik altijd al naar op zoek was geweest; een onuitputtelijke bron voor het vinden van creatieve en duurzame oplossingen. Wat die bron dan is? De natuur; de plek waar organismen al 3.8miljard jaar door ‘trial and error’ oplossingen voortbrengen voor de uitdagingen waar ze voor staan. Dezelfde als waar wij voor staan. Het vinden van voedsel, creëren van onderdak, zo makkelijk mogelijk van A naar B gaan, voortplanten, beschermen tegen de zon/ kou/ droogte etc. En het mooie is: wij kunnen ontzettend veel leren van de manieren waarop zij in die behoeften voorzien.

In 1997 kreeg biomimicry grotere bekendheid door het boek ‘Biomimicry, Innovation inspired by nature’ van Janine Benuys. Inmiddels houden onderzoekscentra en universiteiten zich wereldwijd bezig met biomimicry en wordt het toegepast bij grote (en kleine) bedrijven als Interface, Nike en Boeing, vooraanstaande architectenbureaus zoals Exploration Architecture en Grimshaw, NASA, noem maar op.

Om onder jongeren meer bewustzijn te creeren dat de wereld om ons heen oneindig veel oplossingen biedt, ben ik een boek gaan schrijven over biomimicry;

Kijken door een groene bril

naar een wereld vol oplossingen

Hierin is te lezen hoe we in de woestijn water oogsten zoals een kever, gifvrije zonnebrand smeren dankzij nijlpaarden en pijnloos prikken als een mug. Hoe we ons mobieltje minder vaak op hoeven te laden leren we van pauwen. Walvissen en ijsvogels laten zien hoe we sneller, schoner en stiller vooruitkomen. O ja, sterke bouwwerken maken met minder materiaal en energie? Geen punt, dankzij honingraten. En de bekerplant helpt ons om de laatste tandpasta uit de tube te krijgen.

Via deze website wil ik graag een voorproefje geven en vonkjes van mijn grote passie overbrengen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben of iets leuks in de natuur hebben gevonden waar we wat van kunnen leren, dan hoor ik het graag. Heel veel plezier op deze site.