Wist je dat je een fietshelm om veiligheidsredenen eigenlijk om de 3 jaar moet vervangen? Dit is goed voor de bescherming van je hoofd, maar helaas niet voor onze planeet. De aan elkaar geplakte mix van piepschuim en plasticis namelijk lastig te recyclen. StudioMOM ging de uitdaging aan om een helm te ontwikkelen die veilig is voor je hoofd én de aarde en slaagde met vlag en wimpel. 

Bescherming, lichtgewicht, ventilatie

Een fietshelm moet je hoofd goed beschermen, mag weinig wegen, moet flink ventileren en goed op je hoofd blijven zitten. Met die eisen in hun achterhoofd zochten ze samen met een technische universiteit in Milaan – Politecnico di Milano – naar een alternatief. 

Na een tijdje experimenteren ontdekten ze hoe ze met mycelium en hennepvlokken de puzzel konden leggen. Mycelium is een wortelnetwerk dat je vindt als je een paddenstoel uitgraaft. Het bestaat uit súperdunne, (kilo)meterslange draden die kriskras door elkaar groeien.

Maar, hoe maak je hier een helm mee? Het begint met een mal, waar ze henneptextiel, mycelium en hennepvlokken in leggen. Het mycelium hecht aan het textiel en groeit door de vlokken te eten. Zodra de helm is volgroeid, verhitten ze hem kort, waardoor het groeiproces stopt. Het materiaal dat is ontstaan lijkt qua eigenschappen op EPS, het schadelijke piepschuim in de standaard fietshelm. 

De helm is opgebouwd uit verschillende lagen, waar lucht doorheen circuleert om je hoofd te koelen. Het henneptextiel dat ze voor de buitenste schil (en riem) van MyHelmet gebruiken, geeft extra sterkte aan de helm – en isbiologisch afbreekbaar.

Gamechanger 

Van een ‘doodgewone’ fietshelm maakten ze een gamechanger, waarmee de fietsindustrie iets in handen heeft waarmee we de eindeloze stroom van schadelijk, systematisch afval van plastic en EPS kunnen stoppen. Een typisch gevalletje: waar een wil is, is een weg. Nu het is gelukt om een de eerste helm te maken, kan het conceptdoorontwikkeld worden zodat je ze straks in elke fietswinkel kunt vinden. 

Tour de la circularitéDe op mycelium gebaseerde technologie is een mooi voorbeeld van circulaire productie: er is minimale CO2-uitstoot, er zijn geen fossiele grondstoffen nodig en het eindresultaat is 100% biologisch afbreekbaar. De eerste kilometers op de Tour de circularité zijn gereden. Wie haakt er aan?

Meer weten? Ga naar studioMOM