Luchtkastelen waar je in kunt wonen, wie had gedacht dat ze echt zouden bestaan? Ze zijn te vinden onder het wateroppervlak en uitgevonden door de Euraziatische waterspin, oftewel de duikerspin.

Wonderweb onder water

Net als veel andere spinnen maakt hij zijn web vast aan planten. Alleen doet hij dat onder water en weeft hij zijn thuis in de vorm van een zeepbel, gevuld met verse lucht. De truc hiervoor zit hem in het speciale bouwmateriaal en de haren op zijn lichaam.

Om te beginnen weeft hij zijn web van zijde dat bedekt is met een slijmerig goedje. Beide materialen trekken water aan, wat ervoor zorgt dat het web een soort net vormt waar luchtbellen niet doorheen kunnen.

De dans van de duikende spin

Na het weven van zijn web, zwemt de spin naar het wateroppervlak. Daar steekt hij zijn achterlijf in de lucht en spreidt hij zijn achterpoten. Terwijl de spin weer onder duikt, vangen de waterafstotende haartjes lucht in een glinsterende bel. Deze houdt hij vast met zijn poten tot hij onder het web is aangekomen. Zodra hij de luchtbel loslaat, stijgt die op tot hij het web bereikt en niet verder kan. De spin zwemt op en neer, net zolang tot de luchtbel groot genoeg is om de benodigde zuurstof te leveren.  

image: Biomimicry Institute

De ademhaling van een meesterwerk

De zuurstof die de spin gebruikt als hij thuis in zijn luchtbel ademhaalt, wordt weer aangevuld door zuurstof uit het omringende water. Dit wordt als het ware naar de bel aangetrokken. Op dezelfde manier verplaatst de hoge concentratie uitgeademde koolstofdioxide zich van binnen naar buiten de bel, naar het omringende water. Als de zuurstofconcentratie sneller afneemt dan ze kan worden aangevuld, keert de spin simpelweg terug naar het oppervlak om meer bubbels te halen.

De toekomst gezien door spinnenogen

De kunst van de waterspin om zuurstof uit water te onttrekken – en vast te houden onder water – brengt nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld voor leefruimtes onder het wateroppervlak. En voor coatings waarmee schepen makkelijker en zonder roesten door het water gaan. 

Het luchtkasteel van de waterspin is daarmee een knap staaltje ingenieurskunst en aanpassingsvermogen. En zowel ademgevend, als adembenemend mooi.

Meer weten? Ga naar asknature.org of bekijk dit filmpje.